Jednym z najbardziej znanych i cenionych napojów na świecie, poza wodą, jest herbata. Powszechne staje się spożywanie herbaty zielonej, oolong, Pu-erh czy nawet białej, a niekoniecznie klasycznej czarnej. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami, orginalnym smakiem, zapachem, kolorem i posiada swych zwolenników.
Popularne stało się wzbogacanie herbat w najróżniejsze dodatki oraz komponowanie rozmaitych mieszanek herbacianych w celu stworzenia naparów o jak najlepszych właściwościach zdrowotnych. Coraz częściej uzupełnia się je w składniki o działaniu antyoksydacyjnym, aby wprowadzić do codziennej diety te, jakże ważne związki.
Spożywanie napojów o specyfice przeciwutleniającej jest ważne ze względu na rozwój chorób cywilizacyjnych wywoływanych m.in. przez nieodpowiednie odżywianie, długotrwały stres oraz zmęczenie. Osłabiony organizm nie jest w stanie sam się bronić więc konieczne jest dostarczanie przeciwutleniaczy wraz z dietą. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami oraz wspomagają system w jego naturalnej obronie antyoksydacyjnej.
Na bazie herbat powstają także nowe napoje, aczkolwiek nie zastąpią one mieszanek, które charakteryzują się tak interesującymi właściwościami i pozytywnym wpływem na organizm.
Należy jednak pamiętać, że na każdego człowieka działają one inaczej i nie można oczekiwać zawsze takich samych rezultatów, a do pełni zdrowia wymagana jest dobrze zbilansowana dieta i odpowiedni styl życia.
Moja ulubioną herbatą jest zielona. W herbaciarni można ją kupić z przeróżnymi dodatkami. Aktualnie piję z pomarańczą i żurawiną oraz z mango i bławatkiem. Nie dość, że są zdrowe to jeszcze pięknie pachną i smakują.
Aby w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości zielonej herbaty, należy ją odpowiednio przygotować- zalewać wodą o temp. ok. 70-80st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz