wtorek, 16 kwietnia 2013

Kasza kukurydziana



Dziś parę słów na temat kaszy kukurydzianej. Czasem trzeba jakiejś odmiany na śniadanie, chociaż płatki wcale mi się nie znudziły (tutaj).

Ta odmiana kaszy powstaje z przemiału kukurydzy, a co za tym idzie jest produktem bezglutenowym. Świetna przede wszystkim dla osób cierpiących na celiakię. Wygląda jak żółty grysik.
Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i mikroelementów, a także białko i błonnik. Dzięki zawartości witaminy A,E oraz B-karotenu ma właściwości antyoksydacyjne, zapobiega także starzeniu się skóry.  Poza tym wzmacnia odporność organizmu, pomaga przy niedokrwistości (zawiera żelazo), oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia nastrój dzięki zawartości magnezu.

Kaszę kukurydzianą można używać do przeróżnych potraw, w internecie znajdziecie mnóstwo przepisów z jej wykorzystaniem. Ja póki co ograniczyłam się do ugotowania jej z mlekiem i miodem na śniadanie. Do tego dodałam prażone z cynamonem jabłka. PYCHA! I do tego baaardzo sycące. Takie śniadanie spokojnie wystarcza na parę godzin.

Nie dość, że zdrowe to jeszcze pożywne i smaczne. A do tego niedrogie. Za 300g zapłaciłam 1,8zł.
Spróbujcie koniecznie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz