Lubicie selera? Ja nigdy za nim nie przepadałam, ten smak i zapach...
Ale dziś zmieniłam o nim zdanie :) Jest pyszny, a raczej zupa przygotowana na jego bazie.
Seler zawiera wiele witamin i składników mineralnych, których dostarczanie z dietą jest niezwykle ważne. Jest w nim witamina C, witaminy z grupy B, fosfor, wapń, potas, cynk i wiele innych, a jego właściwości zdrowotne są nieocenione. A przecież wygląda tak niepozornie.
Zupa/ krem z selera jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pożywna.
Robiłam ją pierwszy raz i w zasadzie "na oko".
Potrzeba:
- 1 duży korzeń (bulwa) selera
- 1 mała cebula
- pół kostki rosołowej
- sól
- pieprz
- czerwona papryka w proszku
- grzanki
Seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle razem z poszatkowaną cebulą. Następnie zalać wodą, wrzucić kostkę i gotować do miękkości. Gdy seler będzie miękki wystarczy zupę zblenderować, doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawać z grzankami z pieczywa razowego. Można dodać do zup troszkę startego żółtego sera, ale nie jest to konieczne.
POLECAM!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz