czwartek, 20 czerwca 2013

Coś na upał

Co zjeść na obiad w taki gorący dzień jak dziś... ja polecam chłodnik! Jest sycący i świetnie orzeźwia, a do tego jest prosty w wykonaniu.

Potrzebujemy:
- pęczek botwinki
- 2 duże kefiry lub jogurt naturalny
- 2 ogórki gruntowe
- 6 rzodkiewek
- szczypiorek
- koperek
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku

Botwinkę dobrze umyć, posiekać na drobne kawałki. Zalać wodą (tylko tyle, żeby przykryła buraczki), posolić i gotować ok.10 min. aż trochę zmięknie. Wystudzić. Wlać kefir, dodać pokrojone na małe kawałki rzodkiewki, ogórki, szczypiorek i koperek. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Można podawać z jajkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz