sobota, 5 stycznia 2013

CUD- MIÓD



Chyba nie każdy zdaje sobie sprawę z tego ile dobrego ma w sobie miód.
Jest to jeden z najstarszy leków używanych na świecie. Składa się głównie z glukozy, fruktozy i wody, ale zawiera także kwasy, witaminy i niewielką ilość mikroelementów. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm.

Rozróżnia się 2 rodzaje miodów: kwiatowe i spadziowe, a ich kolor zależy od kwiatów, z których jest zbierany nektar. Im jaśniejszy miód tym jest on delikatniejszy w smaku. Miód gryczany ciemny i ostry nie każdemu może przypaść do gustu.

Miód ma działanie baketriobójcze, zwiększa odporność, wspomaga pracę serca, pomaga w leczeniu dróg oddechowych, korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny Stosowany jest przy anemii, wspomaga pracę wątroby i nerek. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, nie fermentuje i co ciekawe nigdy się nie psuje.

Sprawdza się też w pielęgnacji skóry ponieważ działa wygładzająco i odżywczo, a dzięki właściwościom antybakteryjny można go stosować na rany, pomaga w walce z trądzikiem

Jak można wykorzystać miód:
1.       Zamiast cukru do słodzenia herbaty i kawy. Łyżeczka miodu+ cytryna i herbata na zimowe mrozy jak znalazł. Połączenie witaminy C i miodu- samo zdrowie.
2.       Ja obowiązkowo łyżeczkę dodaję do owsianki.
3.       Rano, na czczo, dobrze jest wypić szklankę wody z cytryną i dodatkiem miodu ponieważ wpływa to na przemianę materii (i pomaga w walce z celulitem)
4.       Jako, że miód ma właściwości higroskopijne używany jest do wypieków. Przede wszystkim do świątecznych pierniczków, które z dnia na dzień stają się bardziej miękkie.
5.       Z miodu robię czasem sos do sałatki owocowej. Dodaję do niego trochę soku z cytryny, wodę i polewam owoce.
6.       Stosowany może być do marynat do mięs, świetnie nadaj się np. do żeberek lub kurczaka.
7.       Ciekawe kto w dzieciństwie pił mleko z miodem…cieplutkie, słodziutkie…mmmm pycha :)
8.       Z miodu i bakalii można przygotować bardzo ładny prezent. Wystarczy tylko do słoika wsypać bakalie np. orzechy, migdały, słonecznik i zalać miodem. Zakręcić, przewiązać wstążeczką i gotowe :)



A teraz podaję przepis na ekspresowy deser:
- 1 jogurt bałkański
- płynny miód- tyle ile lubimy
- dowolne bakalie

     Jogurt wlewamy do szklanki, następnie ostrożnie dodajemy miód i posypujemy bakaliami. Gotowe.
   Szybko prawda?
   Myślę, że każdy znalazłby sposób na zagospodarowanie słoika miodu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz