Chyba nie każdy zdaje sobie
sprawę z tego ile dobrego ma w sobie miód.
Jest to jeden z najstarszy leków
używanych na świecie. Składa się głównie z glukozy, fruktozy i wody, ale zawiera
także kwasy, witaminy i niewielką ilość mikroelementów. Żelazo zawarte w
miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm.
Rozróżnia się 2 rodzaje miodów:
kwiatowe i spadziowe, a ich kolor zależy od kwiatów, z których jest zbierany
nektar. Im jaśniejszy miód tym jest on delikatniejszy w smaku. Miód gryczany
ciemny i ostry nie każdemu może przypaść do gustu.
Miód ma działanie baketriobójcze,
zwiększa odporność, wspomaga pracę serca, pomaga w leczeniu dróg oddechowych,
korzystnie wpływa na układ nerwowy i krwionośny Stosowany jest przy anemii,
wspomaga pracę wątroby i nerek. Jest łatwo przyswajalny przez organizm, nie
fermentuje i co ciekawe nigdy się nie psuje.
Sprawdza się też w pielęgnacji
skóry ponieważ działa wygładzająco i odżywczo, a dzięki właściwościom
antybakteryjny można go stosować na rany, pomaga w walce z trądzikiem
Jak można wykorzystać miód:
1. Zamiast
cukru do słodzenia herbaty i kawy. Łyżeczka miodu+ cytryna i herbata na zimowe
mrozy jak znalazł. Połączenie witaminy C i miodu- samo zdrowie.
2. Ja
obowiązkowo łyżeczkę dodaję do owsianki.
3. Rano,
na czczo, dobrze jest wypić szklankę wody z cytryną i dodatkiem miodu ponieważ wpływa
to na przemianę materii (i pomaga w walce z celulitem)
4. Jako,
że miód ma właściwości higroskopijne używany jest do wypieków. Przede wszystkim
do świątecznych pierniczków, które z dnia na dzień stają się bardziej miękkie.
5. Z
miodu robię czasem sos do sałatki owocowej. Dodaję do niego trochę soku z
cytryny, wodę i polewam owoce.
6. Stosowany
może być do marynat do mięs, świetnie nadaj się np. do żeberek lub kurczaka.
7. Ciekawe
kto w dzieciństwie pił mleko z miodem…cieplutkie, słodziutkie…mmmm pycha :)
8. Z
miodu i bakalii można przygotować bardzo ładny prezent. Wystarczy tylko do
słoika wsypać bakalie np. orzechy, migdały, słonecznik i zalać miodem.
Zakręcić, przewiązać wstążeczką i gotowe :)
A teraz podaję przepis na
ekspresowy deser:
- 1 jogurt bałkański
- płynny miód- tyle ile lubimy
- dowolne bakalie
Jogurt wlewamy do szklanki,
następnie ostrożnie dodajemy miód i posypujemy bakaliami. Gotowe.
Szybko prawda?
Myślę, że każdy znalazłby sposób
na zagospodarowanie słoika miodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz