środa, 13 lutego 2013

Najzdrowsze jagody świata



Ostatnimi czasy w sklepach coraz częściej zaczęłam widywać małe, czerwone, pomarszczone owoce. W końcu będąc w warzywniaku zagadnęłam o nie sprzedawcę, bo zdziwiła mnie ich cena (58zł/kg). Dowiedziałam się, że są to jagody goji. Hmm.. ciekawe jak to smakuje- pomyślałam i kupiłam.

Jagody goji pochodzą głównie z Chin, Tybetu i Mongolii. W krajach tych znane są od wieków i cenione za liczne właściwości. W składzie występują m.in.:
- witaminy
- mikroelementy (m.in. żelazo, cynk, selen, fosfor, magnez i wiele innych)
- aminokwasy
- nienasycone kwasy tłuszczowe
- karotenoidy
- polisacharydy i monosacharydy.

Dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy opóźniają procesy starzenia, działają antynowotworowo, wzmacniają odporność, wspomagają pracę serca i układu krążenia, poprawiają wzrok, pamięć i koncentrację.
To małe owoce o olbrzymiej sile pozytywnego działania na organizm!

A jakie były moje pierwsze wrażenia po spróbowaniu jagód? Wydały mi się cierpkie i gorzkawe. Spróbowałam więc w innej postaci- wrzuciłam kilka sztuk do herbaty. Napój nie zmienił smaku, za to owoce… zrobiły się miękkie, zmieniły kolor na „żywszy” a i smak o wiele lepszy. Po namoczeniu są słodkie, a w ustach pozostaje przyjemny, miodowy posmak. Teraz codziennie dodaję je do mojej porcji siemienia lnianego (tutaj).
Spróbujcie jagód goji! To fantastyczny owoc, który u nas, chyba  jeszcze, nie jest dobrze znany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz