środa, 27 marca 2013

Jajka faszerowane



JAJKO- chrześcijański symbol płodności, odradzającego się życia oraz znak zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią, czyli symbol zmartwychwstania.
W Wielkanoc spożywamy jajka w najróżniejszych postaciach. Ja chyba najbardziej lubię te faszerowane, przed samym podaniem podgrzane na patelni.

Przepis jest bardzo prosty, a do ich przygotowania potrzebne będą:

4 jajka
  niewielka cebula
½ pęczku szczypiorku
 ½ natki pietruszki
sól
pieprz
masło
bułka tarta


Jajka należy ugotować na twardo. Następnie zalać je zimną wodą i ostudzić. 
Ostrym nożem przekroić na połówki (uwaga na ręce i skorupki, które są kruche). Następnie każdą połówkę wydrążyć, a białko i żółtko posiekać i wrzucić do miski.
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości masła, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz.
Farszem wypełnić skorupki jajek, a następnie obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na maśle, aż będą rumiane. Jajka można spożywać zarówno na ciepło jak i zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz