piątek, 15 marca 2013

Pij na zdrowie!



Jako, że jestem wielką zwolenniczką herbaty dziś znowu słów kilka o tym wspaniałym napoju.
Jak już wiecie z mojego wcześniejszego wpisu (tutaj) moją ulubioną herbatą jest zielona. W związku z tym ciągle kupuję nowe mieszanki, aby poznawać różne smaki tej herbaty tworzone w połączeniu z owocami, kwiatami, przyprawami i innymi dodatkami.

Parzenie herbaty to nie tylko przygotowanie sobie „czegoś do picia”. To duża przyjemność ponieważ mieszanki, które wybieram charakteryzują się naprawdę wspaniałym aromatem! A do tego dostarczają sporą dawkę przeciwutleniaczy.
Ostatnio mój wybór padł na herbatę „MALINOWY KRÓL”. To połączenie chińskiej zielonej herbaty z łuskami owocu dzikiej róży, miętą, maliną, kwiatami słonecznika i prawoślazu lekarskiego. Jeśli lubicie miętę to ta herbata szczególnie przypadnie Wam do gustu. Jeśli nie- i tak się do niej przekonacie, bo pozostałe dodatki sprawiają, że jest naprawdę pyszna.

Mój drugi zakup to czerwona pu-erh MAGNOLIA”. Czerwoną herbatę wypijam zawsze rano (tutaj). Magnolia to herbata pu-erh z kwiatem słonecznika, bławatkiem, rabarbarem, czerwoną porzeczką i ginko-biloba. Ma kwiatowy zapach i lekko słodkawy smak, a przy tym jest wyjątkowo delikatna.

Sposoby parzenia:
          - Zielona – 1 łyżeczkę na filiżankę. Należy zalać wodą o temp. ok.70- 800C i zaparzać 2-3min.      
          - Czerwona- 1 łyżeczka na filiżankę. Należy zalać wodą o temp. 900C i zaparzać 3-5min.
      Z użytych listków herbaty można jeszcze przyrządzić napar 2-3 razy.



     Szczerze polecam herbaty liściaste! Ich smaku i aromatu nie da się porównać z„ekspresowymi”.   
  Herbata w saszetkach zawiera mocno rozdrobnione liście, co pozbawia je części cennych dla zdrowia składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz