Czasem nie mam pomysłu na obiad. Staję wtedy przed lodówką, wyciągam kilka rzeczy i łączę je w jakieś danie.
Ostatnio postanowiłam zrobić omlet. Tylko z czym...? W lodówce miałam jeszcze kawałek dyni i fetę. Pomyślałam, że czemu nie. I tak powstał mój omlet z dynią i serem.
Składniki dla 2 osób:
1/2 cebuli
kawałek dyni (w zależności od upodobań- ja miałam taki ok 3x7cm)
2 plasterki sera feta
łyżka oliwy
Na ciasto: 4 jaja
5 łyżek mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki razowej
Na patelni zeszklić cebulę i dodać pokrojoną w paski dynię. W między czasie przygotować ciasto, czyli wszystko dobrze wymieszać :) Gdy dynia będzie miękka odłożyć połowę, a resztę zalać częścią ciasta. Na wierzch pokruszyć ser. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z plasterkami pomidora i kiełkami (ja użyłam rzodkiewki).
Nie dodałam żadnych przypraw ponieważ feta jest słona, a kiełki ostre więc to w zupełności wystarczyło.
Obiad w 10 min. gotowy, mąż zachwycony a ja zadowolona, że tak szybko i łatwo poszło.
Smacznego
B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz